Romatoid artrit hastalığının tanısı tek bir test ile konulmaz. Doktorunuz yakınmalarınızı öğrenip muayenenizi yaptıktan sonra bazı laboratuvar incelemeleri ve eklem filmlerinin sonuçlarını da değerlendirerek tanınızı koyabilir.
Öykü
Tanıda en önemli ipuçları öyküden elde edilir. Yavaş gelişen ve özellikle el ve ayak küçük eklemlerinde ortaya çıkan ağrı ve şişlikle birlikte, etkilenen eklemlerde bir saati geçen sabah tutukluğunun bulunması ve bu yakınmaların 6 haftadan uzun sürmesi RA’yı akla getirir.
Fizik Muayene
Etkilenen eklemlerde ağrı, şişlik, ısı artışı ve hareket kısıtlılığı saptanır.
Laboratuvar Testleri
Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-reaktif protein (CRP) yüksek bulunabilir. Romatoid faktör (RF) ve Antisitrüllinlenmiş protein antikorları (anti-CCP), romatoid artriti diğer romatizma çeşitlerinden ayırt etmede yardımcı olur. Ancak RF, romatoid artrit dışında, özellikle infeksiyonlar ve diğer bazı iltihaplı romatizmalarda da kanda bulunabilir. Anti-CCP testinin yüksek saptanması durumunda ise, romatoid artrit tanı olasılığı çok daha yüksektir.
Romatoid Artritin Seyri Nasıldır?
Hastalık birbirini izleyen alevlenmeler ve iyilik dönemleriyle gider. RF ve anti-CCP testleri yüksek titrede pozitif olan hastalarda hastalık daha ağır seyredebilir. Hastalığın sönmesi ancak tedavi ile sağlanabilir. Ancak hastaların %10-20’sinde tedaviye rağmen hastalıkta ilerlemeler olabilir. Romatoid artrit hastalığında iltihap varlığı, başta kemik ve kıkırdak doku olmak üzere tüm eklem yapılarında hasara neden olabilir. Özellikle yeterli ve düzgün tedavinin kullanılmadığı durumlarda hasar ilerler ve oluşan hasarı geri döndürmek mümkün değildir.